Warmteverliesberekening of transmissieberekening.

 

Waarom is een warmteverliesberekening?

Om de juiste vermogen te kunnen bepalen van warmtepomp moeten we weten hoeveel warmte er precies verloren gaat. Dit doen we met een warmteverliesberekening ook wel transmissieberekening genoemd.
Een warmteverliesberekening bestaat uit vier verschillende onderdelen. Deze onderdelen staan allemaal voor een bepaald deel van het warmteverlies in een gebouw.

1. OPWARMTOESLAG

De opwarmtoeslag is een extra hoeveelheid vermogen die nodig is om een woning binnen een bepaalde tijd op temperatuur te krijgen. Omdat we met een warmtepomp op een lage temperatuur stoken en de opwarmtijd te lang is, laten we de temperatuur op continu staan.

2. TRANSMISSIEVERLIES

Omvatten alle warmteverliezen via de scheidingsconstructies tussen het gebouw en de buitenomgeving, de bodem en de aangrenzende onverwarmde ruimten, dakconstructie en ramen en deuren. De grootte van de transmissieverliezen hangt af van de afmetingen van de verliesoppervlakken, de kwaliteit of dikte van de isolatie en de gebruikte constructiedelen, en de eventuele aanwezigheid van koudebruggen.

3. INFILTRATIEVERLIES

Infiltratie zijn alle openingen van het gebouw naar buiten toe. Bouwen met een lage luchtdichtheidsfactor kan infiltratieverlies verminderen.

4. VENTILATIEVERLIES

Tenslotte is er het ventilatieverlies dat logischerwijs wordt veroorzaakt door ventilatie van het gebouw. De soorten ventilatie die we hebben zijn:

  • VENTILATIEYSTEEM TYPE A: NATUURLIJKE VENTILATIE
  • VENTILATIEYSTEEM TYPE B: ENKEL TOEVOER MET VENTILATOREN
  • VENTILATIEYSTEEM TYPE C: ENKEL AFZUIGING MET VENTILATOREN
  • VENTILATIEYSTEEM TYPE D: MET WARMTETERUGWINNING (WTW)