Tekensymbolen WTB

Binnen de werktuigkundige installatietechniek wordt er enkelleinig of dubbelleinig getekend. Bij dubbelleinige tekeningen wordt zoveel als mogelijk de werkelijkheid nagebootst om de monteur een zo goed mogelijk beeld te geven van de gewenste installaties. Omdat de installaties niet op gelijke schaal als de werkelijkheid kunnen worden getekend, worden tekeningen op schaal uitgetekend.

 

Gebruikelijk te hanteren schalen zijn 1:100, 1:50, 1:20 en 1:10.1:100 : Overzichtstekeningen van tereinen en gebouwen.1:050 : Plattegronden van verdiepingen.1:020 : Techniekruimtes, schachten, doorsnedes en opstellingsruimtes.1:010 : Details en opstellingstekeningen.

 

Er zijn geen eenduidige afspraken gemaakt hoe er dubbelleinig dient te worden getekend. De uitstraling van de dubbelleinige tekening zal dus grotendeels worden beplaalt door de ervaring en creativiteit van de CAD engineer.

 

Er zijn wel eenduidige afspraken gemaakt hoe er enkelleinig dient te worden getekend.In dit informatieblad zijn de symbolen te herleiden welke in werktuigkundige schema`s en plattegrondtekeningen worden gebruikt.

 

VOOR ALLE TEKENSYMBOLEN DOWNLOAD DE ONDERSTAANDE PDF.